Hi,
订阅
报纸
纸质报纸 电子报纸
手机订阅 微商城
英语
学习
双语学习 热点翻译 英语视频
实用口语 报纸听力 欧美金曲
教育
信息
最新动态 活动预告
备课资源 语言文化
演讲
比赛
精彩演讲
活动动态
用报
专区
中学Teens
小学Kids
教案 课件 试题考试指导
高中    高一    高二    高三     |     初中    初一    初二    初三     |     小学         |     画刊    
高三教案 第482期
发布时间:2013-03-04

 

Derby battle (P4-5)
I. Fast reading
Read the text and figure out the structure of the text.
Part I (Para 1): Soccer is more than just a game, especially so on derby day.
Part II (Para 2-6): Spain’s national derby – Real Madrid versus FC Barcelona. 
Part III (Para 7-9): Another fierce derby: Boca Juniors versus River Plate in Argentina. 
 
II. Specific reading
Read the text again and choose the best answer:
1. Why did the Barcelona fans make a big mosaic of the Catalan national flag?
A. To represent Catalan identity.
B. To call for a more united country.
C. To show their love and support for Spain.
D. To impress and entertain the audience.
2. What is the biggest reason for Boca Juniors and River Plate’s rivalry?
A. Different cultures.
B. Different religions.
C. Different social classes.
D. The competition system.
3. What is the article mainly about?
A. What soccer fan culture is.
B. Why derbies are so fierce.
C. How derby came into being.
D. How rivalry between two teams makes their game more interesting.
 
Key:
1. A。文章的第五和第六段解释了Real Madrid和FC Barcelona两队德比的历史根源。Barcelona来自西班牙的自治区域Catalonia,那里很多人渴望坚守自己的独特性,并希望从中央政府中独立出来。而Real Madrid和西班牙的统治阶层有着千丝万缕的联系。这就解释了为什么在第四段中,Barcelona的球迷们会用卡片摆出Catalonia旗帜的样子。尤其结合文章第一段的“It’s a source of identity…”和第六段的“While the Catalonians and their club FC Barcelona fought to maintain their identity…”这两个地方,正确答案为A。
2. C。由倒数第二段的“but a huge class divide fuels their bitter hatred for each other”可以得此答案,class divide意思是“阶级差异”,fuel在这里作动词,意思是“刺激,推动”。
3. B。全文以两组德比球队为例,剖析了它们如此激烈的历史原因。
 
III. Language study
1. It’s a source of identity, a link to the culture of a place or region – and never more so than on derby (同城比赛) day.
never more so than… 在……时尤其如此
eg: Being homeless is always lonely and never more so than at Christmas.
Being a Notts County supporter has always been a wild roller coaster ride but never more so than over the past few years.
 
2. To see this in phenomenon action, look no further than Spain’s national derby – Real Madrid versus FC Barcelona.
look no further than只需看看,不妨就看
eg: If she is looking for a new nation to follow at the World Cup, she should look no further than Argentina.
 
3. On Feb 26, the two powerhouses (豪门) staged a breathtaking showdown (一决胜负).
Stage 举行,上演
eg: The event will be staged in Paris.
The band is staging a concert.
 
4. At Barcelona’s Camp Nou Stadium before Tuesday’s match, when thousands of Barcelona fans held up red and gold cards forming a big mosaic (马赛克图画) of the Catalan national flag, it became clear that this clash (交锋) goes far beyond sports.
句中when引导非限制线定语从句,修饰Tuesday’s matchgo far beyond远远超过。
eg: Your performance goes far beyond praise.
While many people love the Olympics for the competition, its significance to me goes far beyond sports.
 
5. “Just seven kilometers separates these two fierce rivals but a huge class divide fuels their bitter hatred (敌意) for each other,” noted The Observer.
Fuel作动词时本义为“加燃料, 增加供给,引申为“刺激,推动”。
eg: His words fuelled her anger still more.
The criticism she has faced has only fueled her determination to succeed.
 
Printing out everything (P5)
I. Prediction
l         Guess what this article might be about based on its headline.
l         What aspects about the 3-D printer might be referred to in the article?
 
II. Fast reading
Read the text fast and check if your prediction is correct. If not, what other aspects are mentioned about the 3-D printer?
 
III. Specific reading
Read the text again and complete the quiz below:
1. Choose the best answer:
1) According to the article, in the future, the 3-D printing technology will _____.
A. enable people to make better purchases online
B. be applied as widely in our daily lives as computers
C. revolutionize the way we make many products
D. shorten the time it takes for people to get what they buy online 
2) What was the big event happening in the 3-D printing industry last year?
A. The 3-D printing technology was taken out of the factory.
B. The 3-D printer became more affordable for consumers.
C. The 3-D printer was used for medical treatment for the first time.
D. 3-D printing technology began to be used in various fields.
3) How is the last paragraph developed?
A. By analyzing a cause and an effect.      
B. By making comparisons.
C. By giving examples.
D. By presenting research findings.  
Key:
1) C。由第二段首句以及第六段的“3-D printing can create just about anything you can think of”可知C正确。
2) B。由第五段可知B正确。
3) C。最后一段主要谈的是3-D打印机的问题,然后通过举例来具体说明有哪方面的问题,所以答案为C。
 
2. Answer the following questions:
1)      How does a 3-D printer work?
2)      What are the advantages and disadvantages of the 3-D printing technology according to the article?
 
Key:
1) Just as a traditional printer sprays ink onto paper line by line, modern 3-D printers spread material onto a surface layer by layer, from the bottom to the top, gradually building up a shape. Instead of ink, the materials the 3-D printer uses are mainly plastic, resin and certain metals.
2) Advantage: 3-D printing can create just about anything you can think of
Disadvantages:
It could cause piracy;
People would prefer to print out what they want at home with a 3-D printer to visit retail stores;
It would be frightening if somebody could use a 3-D printer to print out a fully functioning gun.
 
IV. Language study
Fill in the blanks with proper conjunctions.
1. ________ a traditional printer sprays (喷) ink onto paper line by line, modern 3-D printers spread material onto a surface layer by layer, from the bottom to the top, gradually building up a shape.
2. This may sound like a completely new technology, ________ the truth is that 3-D printing has been around since the late 1980s.
3. ________you can download a coffee maker, or print out a new set of kitchen utensils (餐具) on your personal 3-D printer, who will visit a retail (零售的) store again?
4. Even more frightening, ________ anyone in the world could use a 3-D printer to print out a fully functioning gun?
 
Key:
1. Just as               2. but            3. Once        4. what if
 
A sister’s love (P6)
I. Fast reading
What happened between the author and her sister?
They once rescued each other when the other was in need. In daily life, they sometimes argued and fought, but most of the time they were kind to each other.
 
II. Specific reading
1. Choose the best answer:
1) When the author found Tawna bleeding, she ____.
A. yelled to their mom for help
B. was so scared that she was paralyzed
C. worked hard to bring her to safety
D. ran three blocks with her attached to her back
2) At the author’s ninth birthday, she _____.
A. roller skated calmly in her neighborhood
B. disliked Tawna’s company during the roller skating
C. was impressed by her sister’s help when she got hurt
D. was seriously injured in an accident and went into a coma (昏迷)
3) By saying “Of course, ours was more complicated than the typical friendship”, the writer means that ____.
A. they were friends as well as sisters
B. they fought as often as enemies do
C. they would do anything for each other when in need
D. they quarreled with each other at times despite their closeness
4) Which of the following best describes the relationship between the author and Tawna?
A. Tense.              B. Faithful.           C. Awkward.          D. Harmonious.
 
Key:
1) C。从第一段的“the sight of blood moved me to swift action”可以得此答案,同时排除了B,B中的paralyzed意思是“不知所措的”。作者是跑到家门口的时候才大叫妈妈来帮忙,所以A不对。由第一段的“I grabbed my skateboard, positioned my sister on it”可知,作者是把妹妹放在滑板上,而不是绑在背上,D有误。
2) C。第三段描述的是她九岁生日那天溜冰时受伤后得到了妹妹的救助,所以A明显不对。由第四段的“but I was fine”可以排除D。B项文中没有提到。
3) D。第五段里作者主要说的是她们姐妹之间也有矛盾的时候。
4) B。在文章中,作者虽然提到她和妹妹之间也会有矛盾,但更多的是描述姐妹之情的深厚情谊。Tense紧张的;faithful忠实的,可靠的;awkward尴尬的;harmonious和谐的。
 
2. Writer’s toolbox
注意文中的前后呼应:
1.第二段的最后… she was my first best friend, and I would have done anything for her.和第四段的最后I was her first best friend, and she would have done anything for me.前后呼应。
2.第三段的最后Tawna picked me up off the ground and wheeled me home on my skates.和最后一段的We pick each other up when we are down and do our best to wheel each other to safety.
 
III. Language study
1. Luckily for me, this devotion went both ways.
释义:对我而言幸运的是,这种关爱是双向的。
分析:这句话在文章中起承上启下的作用,指我关爱妹妹,妹妹也关爱我,both ways的意思是“双向的”。例如:The problem with love at first sight is that it doesn’t necessarily work both ways.
 
2. We called each other names, sure. We even had a stage during which we were constantly trying to bite each others noses off.
释义:当然,我们彼此嘲弄。甚至在某段时间,我们简直要把对方的鼻子咬下来。
词组:call sb names嘲弄或骂某人(speak to sb with cruel and insulting words
“You’re such a stupid jerk!” “Hey, don’t call me names!”
分析:during which引导的是定语从句修饰它前面的先行词a stagea stage指的是“某个阶段”。句中bite each other’s noses off的表达夸张生动,值得学习。
 
IV. Post-reading
Writing:
What is the most impressive thing that happened between you and your best friend? Write a short article about it.  
 
 
 

Most Popular

 

 
热点翻译


 

标题
内容
关闭
内容
联系我们   |    诚聘英才   |   演讲比赛   |   关于我们   |   手机访问
英文二十一世纪(北京)教育传媒发展中心版权所有,未经书面授权,禁止转载或建立镜像。
主办单位:中国日报社 Copyright by 21st Century English Education Media All Rights Reserved 版权所有 复制必究
网站信息网络传播视听节目许可证0108263   京ICP备13028878号-12   京公网安备 11010502033664号