Hi,
订阅
报纸
纸质报纸 电子报纸
手机订阅 微商城
英语
学习
双语学习 热点翻译 英语视频
实用口语 报纸听力 欧美金曲
教育
信息
最新动态 活动预告
备课资源 语言文化
演讲
比赛
精彩演讲
活动动态
用报
专区
中学Teens
小学Kids
教案 课件 试题考试指导
高中    高一    高二    高三     |     初中    初一    初二    初三     |     小学         |     画刊    
初三教案 第621期
发布时间:2020-03-16

2020学年第30期总第621期教案

保定市第十七中学  王蓬莲

 

Parents find lost son (P2)

Pre-reading

It is normal for you to see your parents every day. But for Shen Cong, a 16-year-old

boy in Guangdong, the last time he saw his parents was a long time ago.

What happened to him? Let's read this text and find out.

 

While reading

Answer the questions:

1. How did Shen Cong disappear 15 years ago?

   __________________________

2. What did his parents do after he went missing?

   __________________________

3. Where did the police find him?

__________________________

4. How many missing children are found every year?

   __________________________

5. What did the Ministry of Public Security do to solve this problem?

__________________________

 

Words in use

根据中文提示完成下列句子:

1. Shen Junliang and his wife ____ (放弃,辞职) their jobs after their son was abducted.

 

2.To ______ (处理) this problem, the Ministry of Public Security started an online platform.

 

3.It is ______ (确诊) that 70,000 children go missing in China every year.

 

Post reading

What can you do to protect yourself from being abducted?

 

 

Soldier and scholar (P4-5)

Pre-reading

Do you know who Zhong Nanshan is?

What is he best known for?

 

While reading

Choose the answer

1. Which one would NOT be used to describe Zhong Nanshan?

A. He is an expert.

B. He is confident.

C. He is trusting.

D. He is brave.

2. What achievements did Zhong make in the fight against SARS?

A. He was the first doctor to start treating SARS patients.

B. He treated the most serious patients online.

C. His treatment plan saved lots of people.

D. He stated that SARS was under control.

3. What does the underlined word “refute” mean?

A. To support others’ opinions.

B. To say that a statement was false.

C. To mock or laugh at authorities.

D. To be in the fight against the epidemic.

4. What has Zhong done to fight the disease?

A. He said that the virus could spread between humans.

B. He treated five severe patients in a day.

C. He chose some special patients to receive treatment.

D. The test kit from his team can show results in 15 seconds.

5. The aim of the story is to _______.

A. encourage people to stay at home

B. state the importance of Zhong’s warning

C. guide people to be honest and brave

D. praise Zhong’s courage and spirit

 

Words in use

根据中文提示完成下列句子:

1. Zhong is also _______ (被人熟知) being an honest scholar.

2. After months of work, his treatment plan for SARS was ______ (采纳) by China and then the whole world

3. Known as the hero who defeated SARS in 2003, Zhong’s image and messages are______ (遍布) social media.

 

Post reading

Zhong Nanshan is also an excellent basketball player. He is strong and healthy, even at the age of 84.

Surprise volunteer (P6)

Pre-reading

Have you ever done any volunteer work? If so, who did you help? If not, would you like to do some?

 

While reading

Choose the answer

1. Why did Dalian have to get off in Wuhan?

A. Because he went there for a business trip.

B. Because he was in the wrong carriage.

C. Because he chose to have lunch in Wuhan.

D. Because he bought the wrong train ticket.

2. What made Dalian decide to work at a hospital?

A. He had volunteer experience.

B. He ran out of money.

C. He wanted to become a doctor.

D. He had nowhere to go.

3. Dalian’s job includes ___.

a. taking out trash and mopping the floor

b. disinfecting others’ protective suits

c. dealing with used protective suits

d. bringing meals to doctors

A. ab B. ac C. bd D. cd

4. What does this passage try to tell us?

A. Everybody should volunteer.

B. We must protect ourselves at all times.

C. Everyone can fight the virus in their own way.

D. We should be grateful for medical workers.

 

 

Words in use

根据中文提示完成下列句子:

1. While on the train, he went into a  ______ (车厢) to have lunch and chose to remain in it.

2.Dalian was afraid of getting _______ (被感染的) at first.

3.Dalian was afraid of getting infected at first. “When I entered the wards , I was kind of ______ (僵硬的) and felt like I couldn’t move.”

 

Post reading

Dalian stayed in Wuhan because working as a volunteer allowed him to receive food and accommodation. What would you do if you were Dalian?

 

 

 

答案与解析:

P2Parents find lost son

While reading

1. Two gang members broke into Shen’s house, tied his mother up, and took him away.

由文章第四段可知,劫匪闯进了申家的房子,将他的母亲绑了起来,抓走了他。

2. They quit their job and traveled to lots of places to look for him.

在文章第五段可知,申军良夫妇辞掉了他们的工作,去了许多地方去找寻他们的儿子。

3. The police finally found him in Meizhou, Guangdong.

文章中第六段描写了广东警方最终在梅州发现了申家夫妇的孩子。

4. About 3,500 or less children are found.

根据文章第七段, “It is estimated that 70,000 children go missing in China every year,...... However, only a very small number perhaps 5 percent or even less are ever found and reunited with their families.” 可以计算出,大约有3500名被拐儿童被找到。

5. They started an online platform called “Tuanyuan” to share information about missing children.

由文章最后一段可知,警方联合政府开发了一款名为团圆的网络平台去发布信息找寻失踪儿童。

Words in use

1. quit

2. deal with

3. estimated

 

P4-5Soldier and scholar

While reading

1. C。此题为文段理解题,找寻说法错误的一项。选项C中的trusting意为“轻信别人的”,不符合文意,故选C。干扰项为B,文章中他给别人信心,可以推断出是因为他自己有信心的,所以可以用confident来描述他。

2. C。此题为细节题。由文章第三段的“After months of work, his treatment plan for SARS was adopted (采纳) by China and then the whole world, saving thousands of lives, Peoples Daily reported. ”可知他的治疗方法拯救了许多患者的性命,故选C

3. B。此题为根据文意推断词意题。根据文章第四段中“authorities said that the SARS virus was under control…I said it’s not all under control.”可知,钟南山在反驳别人的观点,故选B

4. A。此题为细节理解题,由文章倒数第二段“the new virus can be spread between humans”可知,文章中描写了钟南山院士团队证明了病毒会在人与人之间传染。

5. D。此题为文章概述题,通过对整篇文章的阅读,得出本文章的目的为赞颂钟南山院士的勇气以及精神,故选D

Words in use

1. known for

2. adopted

3. flooding

 

P7Translation troubles

While reading

1. B。此题为大意理解题,从文章第一段“He did not realize that the carriage was only for people heading to Wuhan”可知他坐在了错误的车厢里从而只能停留在武汉。

2. D。此题为细节题。从文章第三段可知“As Wuhan had been locked down because of the epidemic, Dalian couldn’t find a hotel to stay in. ”Dalian没有地方可去,所以只能被迫在武汉当起了志愿者。

3. B。此题为细节题。文章第四段可知Dalian在武汉当志愿者的工作包括“taking out trash and mopping the floor以及 dealing with used protective suits”,故ac为正确选项

4. B。此题为文意概括题。文章通篇描述了一个普通人Dalian在疫情期间阴差阳错地成了一名志愿者,他不是医护人员,但是他在用他的方式和力量对抗着疫情,由此可以映像出,每个人都可以用自己的方式与病毒作斗争,故选B

Words in use

1. carriage

2. infected

3. frozen

Most Popular

 

 
最近解决翻译问题


 

标题
内容
关闭
内容
联系我们   |    广告业务   |    诚聘英才   |   演讲比赛   |   关于我们   |   手机访问
有意与本网站合作者,有关合作事宜请联系我们。未经21英语网书面授权,请勿转载或建立镜像,否则即为侵权。
主办单位:中国日报社 Copyright www.i21st.cn All Rights Reserved 版权所有 复制必究   京ICP备13028878号-12   京公网安备 11010502033664号